Thursday, September 2, 2010

Anak Lambat Berjalan


Aku makin hari makin risau dengan si Wafiq yang xnak gak jalan...tp merangkak lalu ge bedil...lucu tgk pasal die dah besar tp still merangkak ke sane ke sini...n kesian pun ade bile die tgk kanak2 yg sebaye ngn die dah main kejar2 tp die cume boleh tgk jer...nak join same xbole...adehhh sianla anak trune aku nih...then, aku carila tips konon nak kasi Wafiq cepat skit berjalan...yela dah 17 bulan...sapela xrisaukan...duk cari2 tips skali aku jpe info nih...so, utk dikongsi bersame...

Salam pembaca ibu, saja nak kongsi pengetahuan. kalu anak anda lambat berjalan jagan risau coz sebenarnya kalu stage merangkak lebih lama maknanya perkembangan kemahiran motor dan pemikiran tuk anak anda semakin bagus. sebenarnya banyak kelebihan merangkak berbanding dengan cepat berjalan. antara kelebihannya ialah merangkak dan meniarap boleh memperkukuhkan lagi tulang belakang anak anda di mana di tulang belakang kita terletaknya spinal cord or saraf tunjang. saraf ini menghubungkan saraf-saraf lain ke bahagian otak. apabila anak kita menrangkak lebih lama, bermakna sistem saraf tunjangnya pun akan bertambah baik. ini akan mempercepatkan lagi proses penghantaran impuls dari ahagian tubuh ke otak dan seterusnya kebahagian tubuh semula. sebelum ini saya sendiri tidak mengetahui akan hal ini tetapi bila saya bertukar kerja ke tempat sekarang barulah saya tahu bahawa setiap perkembangan fizikal perlulah dilalui oleh anak-anak kita tanpa meninggalkan satu perkembangan pun. mmg org tua kita cakap berjalan cepat tu bagus... tapi sebenarnya kalu nak anak kita pandai.. biarlah dia merangkak selama yang boleh. kalu puan semua nak tahu, sekiranya anak kita ada masalah pembelajaran, salah satu cara tuk mengatasinya ialah dengan merangkak. semoga apa yang saya sampaikan ini dapat memberi manafaat kepad semua kaum ibu... insya allah.

Bile aku bace artikel ni aku dah xrisau lg...cume aku perlu rajin bwk Wafiq utk jalan2...

6 comments:

LYaFRINA said...

ok la tu... x yoh rsau2 lg

Mama Adam said...

Salam... Oooo.. mcm tu ye... sbb my bby dah 18 bulan still x jalan lg.. tp bab2 memanjat2 paling teror... good info for me..thanks ye..

fiza arshad said...

salam kenal..gud info for me too..kebetulan my son name faris wafiq :) skrg da nk msuk setahun 3 bln tp blm jln lg, jauh dlm hati mmg risau..gigi da penuh tp blm jln lg ni..smga cpt jln sayang, amin :)

careno said...

salam, nak tanya skit... anak u start berjalan umur brapa?

MuzZZ said...

Salam kenal.
Anak saya dulu pn lmbat berjalan..14bln baru mula tatih..
Tp anak 2nd cepat lak..10bln dah jln..mmg betul..perkembangan setiap anak ni unik..yg penting kena pantau..skang ni..jenuh nak kejar dua beradik nih..hehhe

adaa said...

Hehehe biasanya kita mak2 ni mmg risau..pdhal sebenarnya anak2 kita normal je..takda apa yg perlu dirisaukan..lega baca article ni hehe

Jemput ke blog adaa juga ye utk Info kesihatan

Www.adaa-inspiration.com

Related Posts with Thumbnails