Wednesday, December 23, 2009

GenDeR Bb???

Hu3...excited lak aku nak tau gender 2nd bb aku ni...but aku xderla terlalu berharap utk dptkan gurl plak kali ni...aku trime je ape2 gender pun...asalkan bb aku sihat waalfiat saat dilahirkan nti...alhamdulillah kandungan dah pun masuk 18 minggu...alahan pun dah kurang...cume aku alami keletihan pade waktu mlm...

Tapi alhamdulillah...aku dikurniaan seorg suami yg sgt prihatin ttg kesihatan aku...diela yg tlg bantu aku buat kje umah disaat aku xbrape nak larat...

p/s:TQ yoh...iluv u...

SERIUS BABY 2009 GIVEAWAY


Sticky Mode..(new entry plz scroll down)

Sempena birthday ibu yang ke 29..teringin plak nak wat contest..harap2 adala yg sudi men'join'kan diri
Syarat2 adalah seperti berikut...

Be my follower and add my blog kat korangnye list....
Tepek banner yang dicipta khas untuk contest ni kat sidebar korang…
Buat entry tajuk macam entry yang I buat ni..
Contest ini terbuka kepada anak korang yang berusia 1 hari hingga la 3 tahun...
Ini paling wajib ni!!!Sila tepekkan pic sicomel korang dengan wajah yang serius...letak pic yang sangat2 serius je...mesti ada kan...xkan pic masa senyum n sengih je korang simpan...Letak banyak2 pun xpe,nti yg paling serius i akan amik...
Pastu letak la nama penuh anak korang ,tarikh lahir n umur diaorang sekarang...
Make sure ur entry link back to mine..
Tarikh tutup penyertaan before 31st December 2009
Last skali,tinggalkan korangnye penyertaan kat dalam comment box entry ni k..
itu jer...senang je..
HADIAH??
Suprise la...klu bgtau x syok la...
Sudi2 la join k....
Klo nak join bolelah singgah ke
http://rifqizuhairi.blogspot.com/2009/11/serius-baby-2009-giveaway.html
:
:
:
:
:
n nila gambar2 yg aku pertaruhkan...


Nama : Wan Ahmad Wafiq Iman B. Wan Aidil
Tarikh Lahir : 24hb Mac 2009
Umur Sekarang : 9 Bulan

*Ok dah siap dah...

Wednesday, November 25, 2009

Contest "I'm Yours"


Ni entry khas utk contest "I'm Your" dianjurkan oleh blog Lyafrina sempena :


"Ulang Tahun Perkahwinan Yang Ke-3"

&

" Hari Lahir Suami yang Ke-25".


Syarat2nya:



& add my link at your sidebar..(sudah)


2.Haruslah Add Banner diats di sidebar & di Link-kn dgn



3.Buatkan satu entry bertajuk " Im Yours" (sudah)


4.Just upload

a) Pic anda+suami (gmbar y paling romantik bg anda/pic kawin pun ok),
:
:
:
:

b) pic di hari p'kahwinan anda(pic y unik/sempoi/up 2 u)
:
:
:
:



c)Pic suami anda (Pic b'sahaja, melucukan.dll)
:
:
:
:

(Ok semer dah siap!!!)

(UP TO U nak pilih kategori a @ b @ c...@ ksemua ktegori.. )

5. Last, ceritakan serba sedikit perihal anda & suami anda/suami anda.. X perlu pnjang2... Just simple2 jer.
(cth: pgorbanan suami y xdpt anda lupakan, peristiwa romantik y xdpt dlupakn, k'istimewaan , kali ptama dilamar/mluahkan cinta dll)

Suami seorang yang penyayang, caring,loving, and sangat sayangkan family...die juge seorang suami yang mithali...rse amat bertuah kerana memilikinya...sanggup berkorban hati perasaan waktu dan mase utk ku...tidak langsung cerewet bab makan or pakaian...seorg yang sgt sempoi...tegas dalam hal2 agama dan mampu mdidik anak2 ke jalan yang benar...Die juge seorg yg sgt romantik...buatkan aku selalu tersenyum mengingati nyer...he3...that's all....tq

6. Dah siap...just tgalkan link n3 anda di ruangan komen..(sudah)


7. Tarikh pyertaan diterima 18.10.2009 - 26.11.2009 (4.45ptg)

-HADIAH MISTERI MENANTI ANDA-

( Hadiahnya dah di dalam fikiran...dirancang... Tp SURPRISEeeeeee)

Persahabatan


Sekadar berkongsi perasaan...
Mereka adalah sahabatku ketika di UUM...
Seorang roommate, n sorang lagi classmate...
Lame kami xbersua muke...
Last kami bertemu ketika di Kedah...
Ketika perkahwinan Za...
Baru2 nih Yati pula berkahwin...
N aku tidak dapat pergi...
Aku mmg tringin sgt pergi...
Namun kekangan pasti ade...
N aku dapat rasekan yang seseorg telah terluke...
Terluke kerana aku tidak hadir ketika di hari besarnyer...
Maafkan sahabatmu ini andai engkau terluke...

P/S:Aku jadi sentitif sgt sejak petnen nih...hu3


Tuesday, November 24, 2009

Perkembangan Wafiq 8 Bulan

Anak ibu dah 8 bulan lebih...kejap jer kan...so, nak tau pe bb Wafiq da blh buat...Check it out :
  • Boleh golek2...tp lum bole merangkak...tp dah angkat dada n punggung...berat sgt punggung tuh...
  • Berat Wafiq dah 9.1kg...okla tuh...xkurus n xgemuk...sedang2 saja...
  • Dah tumbuh gigi kat bawah...klaka tgk bile senyum...mulut jd kiput2...
  • Dah pandai nak ikut aku pi keje...cian anak aku slalu kne tinggal...
  • Dah pandai nak tepuk2 org...Pak Long die kne tampar kt pipi baru nih...(soyi...Wapik xsengaje)...
  • Suke betul tarik rambut n tarik segale ape yg ade dekat ngn die...(pantang nampak kertas...hancusssler alamatnyer)...
  • Suke sgt main skrg ni...n suke tgk tv...
Itula je dlu utk kali nih...xdak idea plak...huhuhu...


Monday, November 23, 2009

Baby at 14 Weeks

Masuk minggu ke-14 degupan jantung bayi akan semakin kuat dan kita sudah boleh mendengarnya melalui ujian imbasan. Lajunya adalah 2 kali ganda kelajuan jantung kita. Pada masa ini bayi kelihatan kurus kerana belum terdapat lapisan lemak. Kulitnya juga sangat nipis sehingga kita dapat melihat saluran darahnya. Pada tahap ini juga biasanya ibu hamil akan mengalami masalah sembelit kerana pergerakan usus cenderung diperlahankan semasa hamil. Jadi elakkan daripada memakai pakaian yang ketat atau sendat agar puan-puan berada dalam keadaan yang selesa.

Sumber gambar : babycenter.com

My Best Friend Wedding


Alhamdulillah, setelah menempuh pelbagai cabaran bersame, akhirnya Norhidayati n Mohd Shafirol telah sah menjadi suami isteri pada bulan September lalu...Dan Majlis Kenduri baru jer diadakan pada 21/11/09 baru nih...Gambar nih dikirimkan oleh roomate ku yg berade kt Alor Setar, Za... Rase ralat gak sbb xdpt nak hadirkan diri ke kenduri Yati berikutan sepupuku turut berkahwin pada tarikh yang same...Henset aku lak problem baru2 nih, xdptla aku nak contact die...tambahan pule somi aku xkasi wat perjalanan yg jauh sbb aku ade alahan skit...


Ikut perancangan awal mmg nak pegi...xsangke lak blh tersimbung majlis ngn spupuku...Sedihla jugak...Tapi xperla...satu hasrat aku...smoge satu hari nti aku akan sampai gak ke umah Yati...biarla waktu yg menentukan yer...Pe2 pun tahniah buatmu sahabatku...

My Ofismate Petnen Lagi...

Dapat je sms Lya yg Lya disahkan +ve petnen...syer pun pun turut keliru...separuh rse tumpang gembire...separuh rse risau...risau yg amat...takut sejarah mungkin berulang...Lya...sye tau Lya nak sgt bb lam pewot...mesti dah rase syg kan...sye cume ingin beri secebis nasihat...Sebelum buat keputusan samada nak teruskan atau tak...buatla Solat Istikharah dahulu...mintak petunjuk dariNya...hanya Dialah Yang Maha Mengetahui ape yang tersembunyi...semoge Lya dapat petunjukNya...kami seme sygkan Lya...Dan dalam tempoh ini...Lya jagela kesihatan baik2...makan tu byk2la...cian kt makanan yg xhabis tuh...ok...pe2 pun TAHNIAH buat Lya n Fain yer...

Thursday, November 5, 2009

Exam Pegawai Tadbir

Alhamdulillah...akhirnyer aku dipanggil utk exam nk jd Pegawai Tadbir...byk rupenyer step2 yg nk kne tempuh utk nak jd pegawai kerajaan nih...yg bestnyer aku dapat yang bawah gov Terengganu...andai katela aku ditakdirkan dapat kje nih...maknenyer aku still keje lam Terengganu nih...(W/laupun aku tau mmg ssh nk dapat)...

InsyaAllah hari Sabtu nih aku amik exam tuh kt Hotel Grand Continental kt K.Trg...kt ofis aku ade 2 org lagi yg dapat gak..sorg same jawatan...sorg lagi kurang pasti jawatan ape...yang pasti semer kt K.Trg...

Jadi, korg doa-doalah utk aku yer...kot2 ade rezki aku n bb lam pewot nih...

Sunday, November 1, 2009

Gelagat Si Wafiq Main

Tengah2 wafiq isap susu tetibe botol susu die duk kt atas idung dier...

Wafiq tengah panik lagi apasal botol tuh boleh duk atas idung die...

Akhirnyer botol susu pun jatuh...huhuhu...cam2 la anak ibu nih...

Bercakap Pelat...


Ibu bapa yang bercakap pelat dengan anak adalah satu perkara yang salah sama sekali...kemungkinan anak itu nanti apabile besar turut menjadi pelat...Tapi biasenyer perkataan pelat itu disebut secare tidak sedar...aku bukan nak ckp pasal org lain...tp ini berlaku pada dri aku sendiri...dari Wafiq kecik lagi aku bahase kan dri aku ipu (ibu) kepada Wafiq...ito (tidur)...angis (Nangis)...ucu (susu)...yoyoh (ayah)...panje (manje)...nyomel (comel)...pucuk (busuk)...peyok (berak)...yayang (sayang)...dan banyak lagi ler...

Tanpe aku sedar Wafiq sudah pun usia 7 bulan dan aku masih menggunakan ayat2 tersebut sehinggalah satu hari tuh emak aku tegur care aku bcakap dgn Wafiq...then selepas tuh aku kurangkan penggunaan ayat2 pelat tuh... tp rase x best jer...rse cam xmesra n xmanjer ...hu3... lame2 nti okla tuh kot kn...

'Oyoh Wapik ipu pucuk-pucuk...yayang2'...(perkataan yang selalu aku ucap kt Wafiq)...

Nih plak lagu yang slalu aku nyanyi kt Wafiq dari kecik...'ajeke kojok2...ajeke kojok2'...ntahler bahase ape aku gune...tp smpai skrg aku nyanyi lagu tuh mesti Wafiq suke sgt2...

Wednesday, October 14, 2009

Jangan Manje2 Tau...


Anak Ibu Wafiq Iman...
Ibu nak pesan ni...
Wafiq janganla manje2 sangat tau...
Wafiq kene jadi anak yang kuat...
Klo sakit skit2 tuh jgnla nangis yer...

Nnti Wafiq nak dapat adik dah...
Wafiq xbolehla nangis2 sgt tau...
Ibu tau Wafiq budak baik...
Jarang sangat nangis...
Sbb tu ibu pesan awal2 nih...
Ibu risau nnti bile dah ade adik...
Wafiq jadi manje plak...

Ibu sayang semuala anak ibu...
Wafiq ibu sayang..
Adik Wafiq pun ibu sayang...
Walaupun dah ade adik Wafiq pun...
Kasih syg ibu x kan berubah...

Ibu tetap sayang Wafiq...
Dulu...Kini...Dan Selamanyer...

P/S:Luahan hati ibu...huhuhu

Latest Pic Collection

Tuesday, October 13, 2009

Perkembangan Bayi - 2 Bulan

Bayi Bulan ke-2

Pada hujung minggu kelapan lengan, kaki bayi dan semua organ utama bahagian dalam telah terbentuk.Jantung bayi mula mengepam darah.Wajah bayi mula jelas dan bahagian otaknya mula terbentuk. Panjang bayi ketika ini hampir 2 inci (5 cm).

P/S : Aku blum start alahan yg truk...cume skit2 jer...Cume badan rse letih sgt2 waktu mlm...



Yea...Yea...Dah Dapat Makan Ikan Pekasam

Alhamdulillah...akhirnya aku dpt gak melantak ikan pekasam smlm...rase die not bad...habis 2 ekor aku makan...sedapla sbb aku goreng garing, then taruk cili padi+bawang besar (dimayang halus)...

Lauk lain sampai xtermakan aku...mak n cik somi x lalu nak mkn...mak kate busuk...cik somi plak kate rse cam tempoyak...biar betul...aku rse ok jer...ntah ler...actually aku xmkn pun tempoyak...tp klo gtuh la rse tempoyak xderla teruk sgt pun...next time la aku try mkn tempoyak plak...

Dah mkn tuh...perut plak rse cam menyucuk...itulah mkn byk sgt sape suh...


P/s: TQVM Liya sbb kasi ikan pekasam tu...

Monday, October 12, 2009

Alhamdulillah...bakal dapat ikan pekasam...

Ini dia ikan pekasam dr Liya

Aku bakal dapat ikan pekasam petang nih dari ofismate ku Liya...hu3...seronoknyer...ikan pekasam ni pun dtg dari Perak katenyer...dah rezki aku agaknyer...Rase dah lecur air liur nih nak merasai keenakkan ikan pekasam...pe2 pun terima kasih Liya...

Adik Wafiq...mkn elok2nyer ikan pekasam tuh yer...

Thursday, October 8, 2009

Pekasam...Oh...Pekasam...


Alahai aku tingin nak makan ikan pekasam ler...lecur rse air liur nih...Tolong2

Cari Pekasam

Apa salahku apa salah ibuku
Ku rasa mau pekasam
Tak ada yang mau beri aku ikan pekasam
Tuk jadi pengobat lidah
Tuk jadi penawar perut
Tuk jadi kekasih idamku

Timur ke barat selatan ke utara
Tak juga aku berjumpa
Dari musim duren hingga musim rambutan
Tak kunjung aku dapatkan
Tak jua aku temukan
Oh tuhan inikah cobaan

Ibu-ibu bapak-bapak
Siapa yang punya pekasam
Bilang aku aku yang tengah mahu
Sama ikan pekasam
Karna cuma diriku yang tak jumpe-jumpe

Pengumuman-pengumuman
Siapa yang mau bantu
Tolong aku kasihani aku
Tolong carikan diriku ikan pekasamku
Siapa yang mau


Saturday, October 3, 2009

Wafiq Bakal Dapat Adik

Huhuhu...x ku sangka 22.5.2010 aku bakal mendapat seorang lagi cahaya mata...Wafiq yg kini baru berusia 6 bulan bakal mendapat adik...Rasenyer baru jer pengalaman bersalin...Tahun depan bakal rase lg...

Namun aku tetap bersyukur dengan rezeki yang tak aku duga ini...Kandungan aku baru masuk 7 minggu...Semoga bayi aku sihat2 hendaknyer...Best gak klo dapat gurl plak kali nih...tapi aku xkisah pun mane2 pun...aku terime seadanya...

Aku Kembali...

Sudah sekian lame blog aku nih tdo...tibe2 arini terjage dari len ayg panjang...cewahhh...bukan ape akhir2 nih terbyk peristiwe yg berlaku pada dri aku yg ceritenyer xdapat aku kongsikan bersame kerana terlalu personel (kononla)...

Cume satu jer yg aku boleh citer, aku dah pindah umah sewa...so, sekarang aku bebas ke mane sajer...tanpe melukekn ati sesape...aku bebas nk buat ape2...ikut suke ati aku...aku nak idup berdikari...

Thursday, August 27, 2009

CERITA SUKA DAN DUKA

Lia (Ofismateku)

CERITA DUKA

Salah seorang kawan blog kita iaitu Lia (http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com) sedang sakit dan masih dalam keadaan yang tidak stabil...beliau telah dimasukkan wad di Hospital Kemaman, Terengganu pada 25hb Ogos...Diharapkan kwn2 semua berdoa utk kesejahteraan beliau...

Beliau diserang Epilepsi setelah kne cirit-birit pada 25hb tuh...dan tidak sedarkan dri utk seketika...semalam aku pergi melawat beliau keadaan tidak byk berubah...Epilepsi ringan masih menyerang...Beliau dijaga oleh suami dan ibu...

Aku menyeru kwn2 semua utk kita same2 berdoa utk beliau...walaupun kwn2 tidak pernah bertemu beliau di alam nyata, namun hubungan persaudaraan kite semer tetap terase...


CERITA SUKA

Oya telah selamat melahirkan bayi perempuan seberat 3.25kg pada 22/8/2009 bersamaan 1 Ramadhan dan diberikan nama NOOR IRDIENA DARWISYA...

Tahniah diucapkan...lpas nih Darwisy dah xbole nakal2 sgt tau...Gambar bb xder...x diupload kt blog tuan empunya...

Monday, August 24, 2009

Family Day EPIC at Genting Highland...

Roller-coaster ala baring...dahsyat...

Letih nunggu giliran nk main...

Akula org paling sejuk...

Pemandangan dr atas kete kabel...gayat siottt!!!

Snap3 jer...

Xdak kje...hu3

Melayan Perasaan

Pemandangan dr bilik hotel aku..

Aku sempat lagi interframe...hu3

Gimik mase perasmian...

Korang layan jela gambo2 aku mse pi Family Day EPIC Group kt Genting 7hb-8hb baru nih...syiokla jugak...aku xbwk Wafiq...so, aku blh main seme permainan kt ctuh...aku jd kanak2 kembali...kanak2 ribena...


AkSi Wafiq MeNiaRaP...



Wafiq da blh meniarap...fuhhh...lmbat gak Wafiq ni meniarap...nak masuk 5 bln dah...xkisahla...asalkan anak ibu sihat yer...tgk aksi si Wafiq ni meniarap tapi tangan duk kepal cam takut2 jer...Asalnya Wafiq duk atas bantal.Pastu die duk ngiring2 then trus jatuh meniarap...Muka Wafiq cam cuak je kn...Jgnla takut2 sayang...Biasela 1st time kn...Chaiyok2...



HePi BesDaY utk SoMi Ku Yg TeRCinTa...


Hari nih genap suamiku 30 tahun…hepi besday to syg...huhuhu...adiah...ermmm...kne tangguh dlu yer pasal ekonomi bu tgah meleset...30hb nti baru pulih.Tgah duk pikir nk beli adiah ape nih...tolon...tolon...nk kasi pe yer...


Umur da 30 tahun da syg...tua dah syg...bu gak yg masih mude...bu doakan sayang dapat segala yang dihajati pada tahun ini...semoga bahagia di dunia n akhirat, semoga berjaya dlm hidup...n dibukakan pintu rezeki seluas-luasnyer...


And yang paling penting...’I LUV U SO MUCHHHHH’....



Sunday, August 23, 2009

Wafic Kene Inject Arini...


Hari nih aku bawak Wafiq pi klinik desa Bukit Kuang utk check-up 5blan...berat dah 7.5kg...nurse tu kate normal jer...n Wafiq da bole start mkn solid food...ermmm...nk kne pk nk kasi mkn ape nih...hu3...Milna ok kot kn...

Wafiq pun dah bole berdiri n meniarap...tp meniarap jarang lg...gemuk sgt...bdn berat...huhuhu...Wafiq dah brenti minum susu ibu...tp aku akan usahakn utk menambah kuantiti susu aku...

Tadi inject mujurla xnangis sgt pun...cume terkejut skit jer...G.O.O.D B.O.Y...




Saturday, August 22, 2009

"Beautiful Baby Search Contest"


Huhuhu...Nih first time masuk contest...sonok plak ek join2 contest cenggini...Contest nih dianjurkan oleh mummy Zara...nih link utk dapatkn maklumat berkenaan contest yg besh cenggini...

http://meamyra.blogspot.com/2009/08/beautiful-baby-search-contest-looking.html


Jom Layan gambo yang aku sisipkan utk contest nih...


Name Baby : Wan Ahmad Wafiq Iman B. Wan Aidil

Usia : 24hb Ogos nih genap 5 bulan.

Gambar 1st diambil pada 01hb Ogos 09 ketika Wafiq tengah syok hisap susu botol...
n gambar 2nd bersame ayahnya diambil pada 04 Jun 09 ketika Family Day saye di Summerset Resort, Rompin, Pahang.



Wednesday, August 19, 2009

Cinta Seorang Suami

Artikel cinta ini berdasarkan kisah yang benar.

Dilihat dari usia beliau sudah tidak muda lagi, usia yang sudah senja bahkan sudah mendekati malam. Masa Pak Suyatno, 58 tahun ke sehariannya diisi dengan merawat isterinya yang sakit. isterinya juga sudah tua. Mereka berkahwin sudah lebih 32 tahun.

Mereka dikurniakan 4 orang anak .......di sinilah awal cubaan menerpa, setelah isterinya melahirkan anak ke empat .........
tiba-tiba kakinya lumpuh dan tidak boleh digerakkan. Hal itu terjadi selama dua tahun.

Menginjak tahun ke tiga seluruh tubuhnya menjadi lemah bahkan terasa tidak bertulang lidahnyapun sudah tidak mampu digerakkan lagi.

Setiap hari Pak Suyatno memandikan, membersihkan kotoran, menyuapkan, dan mengangkat isterinya ke atas tempat tidur.
Sebelum berangkat ke tempat kerja dia meletakkan isterinya di hadapan TV supaya isterinya tidak berasa kesunyian.

Walau isterinya tidak dapat bercakap, tapi dia selalu melihat isterinya tersenyum, dan Pak Suyatno masih berasa beruntung kerana tempat kerjanya tidak begitu jauh dari rumahnya, sehingga siang hari dia
boleh pulang ke rumah untuk menyuapi isterinya makan. Petangnya dia pulang memandikan isterinya, mengganti pakaian, dan selepas maghrib dia temankan isterinya menonton tv sambil bercerita apa sahaja yang dia alami seharian.

Walaupun isterinya hanya mampu memandang (tidak mampu memberikan respons ), Pak Suyatno sudah cukup senang bahkan dia selalu menggoda dan bergurau dengan isterinya setiap kali menjelang tidur.

Rutin ini dilakukan Pak Suyatno lebih kurang 25 tahun. Dengan sabar dia merawat isterinya bahkan sambil membesarkan ke empat buah hati mereka, sekarang anak-anak mereka sudah dewasa tinggal si bungsu yang masih kuliah.

Pada suatu hari ke empat anak Suyatno berkumpul di rumah orang tua mereka sambil menjenguk ibunya. Kerana setelah menikah mereka tinggal dengan keluarga masing-masing.

Dan Pak Suyatno tetap merawat ibu kepada anak-anaknya, dan yang dia inginkan hanya satu: semua anaknya berjaya.

Dengan
kalimat yang cukup hati-hati anak yang sulung berkata : "Pak kami ingin sekali merawat ibu ... Semenjak kami kecil kami melihat bapak merawat ibu dan tidak ada sedikit pun keluhan keluar dari bibir bapak, bahkan bapak tidak izinkan kami menjaga ibu."

Dengan air mata berlinang anak itu melanjutkan kata-katanya .........

"Sudah yang kali keempat kami mengizinkan bapak menikah lagi, kami rasa ibupun akan mengizinkannya. Bila papak akan menikmati masa tua bapak dengan berkorban seperti ini .....
kami sudah tidak sampai hati melihat bapak begini... kami berjanji akan merawat ibu dengan sebaik-baiknya secara bergantian," ujar anaknya yang sulung merayu.

Pak Suyatno menjawab hal yang sama sekali tidak didugaoleh anak-anaknya.

"Anak-anakku. .... jikalau hidup di dunia ini hanya untuk nafsu.... mungkin bapak akan berkahwin lagi.... tapi ketahuilah dengan adanya ibu kalian di sampingku... . itu sudah lebih dari
cukup. Dia telah melahirkan kalian..."
Sejenak kerongkongannya tersekat..." Kalian yang selalu kurindukan hadir di dunia ini dengan penuh cinta
yang tidak dapat dinilai dengan apapun.Cuba kalian tanya ibumu apakah dia menginginkan keadaannya seperti Ini ?

Kalian menginginkan bapak bahagia .... Apakah batin bapak dapat bahagia meninggalkan ibumu dalam keadaannya seperti sekarang ?

Kalian menginginkan bapak yang masih diberi Allah kesihatan yang baik dirawat oleh orang lain .......bagaimana dengan ibumu yang masih sakit ?

Sejenak meledaklah tangis anak-anak pak Suyatno...Merekapun melihat butiran-butiran kecil jatuh di pelupuk mata ibunya... Dengan pilu ditatapnya mata suami yang sangat dicintainya itu...

Sampailah akhirnya Pak Suyatno diundang oleh salah satu stesen TV swasta untuk menjadi panel jemputan acara Bimbingan Rohani Selepas subuh dan juru acara pun mengajukan pertanyaan kepada pak
suyatno...

Kenapa bapak mampu bertahan selama 25 tahun merawat Isteri yang sudah tidak mampu berbuat apa-apa?

Ketika itu pak Suyatno pun menangis.... tamu yang hadir di studio yang kebanyakan kaum ibu pun tidak mampu menahan haru...

Disitulah Pak Suyatno bercerita... Jika manusia didunia ini mengagungkan sebuah cinta tapi dia tidak mencintai kerana Allah maka semuanya akan luntur...

Saya memilih isteri saya menjadi pendamping hidup saya .......Sewaktu dia sihat diapun dengan sabar merawat saya... Mencintai saya dengan sepenuh hati zahir dan batinnya bukan dengan mata kepala semata-mata. .. dan dia memberi saya 4 orang anak yang lucu dan baik-baik...

Sekarang dia sakit berkorban untuk saya kerana Allah... Dan itu merupakan ujian bagi saya.

Sihat pun belum tentu saya mencari penggantinya. .. apalagi dia sakit ... Setiap malam saya bersujud dan menangis dan saya mengadu kepada Allah di atas sajadah supaya meringankan penderitaan isteri saya.

Dan saya yakin hanya kepada Allah tempat saya mengadukan rahsia dan segala kesukaran saya...kerana DIA maha Mendengar... .

Adakah anda sanggup berkorban sebegini demi cinta?

p/s: Terharu aku bace artikel nih...sob...sob...sob...




Monday, August 17, 2009

Lirik : Ayat-Ayat Cinta


Desir pasir dipadang tandus
segersang pemikiran hati
Terkisahku diantara cinta yang rumit

Bila keyakinan ku datang
Kasih bukan sekedar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Ku pertaruhkan

(chorus)
Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkinku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cinta ku padamu

Bila bahagia mulai menyentuh
Seakanku bisa hidup lebih lama
Namun harus ku tinggal kan cinta
Ketika ku bersujud... (Last x2)


Resepi:Mee bandung (Betul2 Punyer)

Bahan-bahan:

Minyak untuk menumis
2 sudu cili kisar
200 gm daging, dihiris nipis
300 gm udang basah
200 gm sotong
4 sudu besar sos tomato
3 cawan air rebusan tulang lembu
2 keping tauhu, digoreng dan dihiris nipis
100 gm sawi hijau
50 gm kobis
Garam dan gula secukupnya
300 gm mee kuning, dicelur
Cili merah, dihiris untuk hiasan
Bawang goreng, untuk ditabur
Hirisan daun salad
Tauhu
Limau kasturi
1 cawan kacang pis
3 biji telur rebus

Bahan-bahan ditumbuk halus:

6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara membuatnya:

1.Panaskan munyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan ditumbuk halus hingga wangi dan kuning.
2.Masukkan cili kisar dan kacau sebentar hingga naik baunya.
3.Masukkan daging, udang, sotong dan sos tomato. Masak sebentar sebelum dimasukkan air rebusan tulang lembu dan sayur-sayuran.
4.Masukkan garam dan gula. Masak kuah hingga pekat baru dimasukkan mee kuning.
5.Hidangkan mee bandung bersama cili merah, bawang goreng, hirisan daun salad, tauhu, limau kasturi, kacang pis dan telur rebus.

Resepi : Mee Bandung...

Bahan-Bahan:

1 Bungkus Mee Kuning (suke ati korangla nak letak mee ape2 pn)
1 sudu Sirap
1 sudu Susu Pekat
1 gelas air masak

Cara-cara:

1.Mula-mula masuk susu dan sirap ke dalam air masak dan kacau sehingga sebati.
2.Masukkan mee sedikit demi sedikit dan kacau.
3.Jeng...jeng...jeng...da siap Mee Bandung...jgn marah!!!

Tuesday, July 28, 2009

Resepi Lasagna


Bahan-bahan:


3-5 sudu besar minyak masak
1 biji bawang besar (kita gelar bawang besar putih, ada org panggil bawang india)
1 paket ayam/daging kisar (dicuci dan ditos)
1 botol besar lasagna/traditional prego/dolmino/any tomato paste will do...
Lasagna sheets (depends how big is ur moulder)
Oregano herb secukup rasa
Grated cheese (lg byk lg sedap!

Cara-cara:

1. Panaskan minyak masak dlm periuk, tumiskan bawang besar putih yg dipotong dadu/hiris
2. Setelah naik baunya, masukkan ayam/daging kisar dan biarkan sehingga ia empuk.
3. Setelah daging empuk, tuangkan lasagna tomato paste ke dlm periuk dan gaul sebati selama 5-10mins.
4. Ambil acuan, (kte guna tray oven je, susun lasagna sheet sehingga meliputi permukaan acuan.
5.Tuangkan kuah yg dimasak td ke dlm acuan dan sekali lg pastikan ia menutupi semua lasagna sheet.
6. Taburkan sedikit oregano herb dan secukup grated cheese.
7.Ulang step 4-6 sehingga penuh acuan.
8. MAsak dlm oven pd suhu 140c selama 40mins.

Sunday, July 26, 2009

Lirik :Atas Nama Cinta-Rossa


Aku wanita yang punya cinta di hati

Dan dirimu dan dirinya dalam hidupku

Mengapa terlambat cintamu telah termiliki

Sedang diriku dengan dia tak begitu cinta

Mengapa yang lain bisa
Mendua dengan mudahnya
Namun kita terbelenggu
Dalam ikatan tanpa cinta

Reff:

Atas nama cinta
Hati ini tak mungkin terbagi
Sampai nanti bila aku mati
Cinta ini hanya untuk engkau
Atas nama cinta
Kurelakan jalanku merana
Asal engkau akhirnya denganku
Kubersumpah atas nama cinta

Mengapa yang lain bisa
Mendua dengan mudahnya
Namun kita terbelenggu
Dalam ikatan tanpa cinta

bak to Reff

Thursday, July 23, 2009

Antara Michael Jackson & Syahidah Marwa Al-Sharbini


Saya sedih, bukan karena kematian MJ yang dipuja jutaan orang di dunia. Tapi saya sedih, karena pada saat yang sama, berlangsung perkebumian seorang muslimah yang Insya Allah menjadi seorang syahidah karena mempertahankan jilbabnya. Marwa Al-Sharbini, seorang ibu satu anak yang sedang mengandung tiga bulan, syahid akibat ditikam sebanyak 18 kali oleh seorang pemuda Jerman keturunan Rusia yang anti-Islam dan anti-Muslim. Tapi berita ini, sama sekali tidak saya temukan di tv-tv kita , negara yang majaroti penduduknya Muslim, bahkan mungkin, tak banyak dari kita yang tahu akan peristiwa yang menimpa Marwa Al-Sharbini.



Ribuan orang di Mesir yang mengantar jenazah Marwa Al-Sharbini ke tempat istirihatnya yang terakhir, memang mungkin banyak orang yang menangisi kepergian Michael Jackson. Marwa hanya seorang ibu dan bukan superstar seperti MJ. Tapi kepergian Marwa Al-Sharbini adalah lambang jihad seorang muslim. Marwa Al- Sharbini mempertahankan harga dirinya sebagai seorang Muslimah yang mematuhi ajaran agamanya meski pun untuk itu ia kehilangan nyawanya.

Marwa Al-Sharbini ditikam di ruang sidang kota Dresden , Jerman saat akan memberikan kesaksian atas ancaman terhadapnya . Ia mengadukan sorang pemuda Jerman bernama Alex W yang kerap menyebutnya “teroris” hanya karena ia mengenakan jilbab. Dalam suatu kesempatan, pemuda itu bahkan pernah menyerang Marwa dan berusaha melepas jilbab Muslimah asal Mesir itu. Di persidangan itulah, Alex kembali menyerang Marwa, kali ini ia menikam Marwa Al-Sharbini berkali-kali. Suami Marwa yang berusaha melindungi isterinya, malah terkena tembakan pehak berkuasa keamanan pengadilan yang berdalih tak sengaja menembak suami Marwa yang kini dalam kondisi kritis di rumah sakit Dresden .

Peristiwa ini sepi dari pemberitaan di media massa Jerman dan mungkin dari pemberitaan media massa asing dunia karena yang menjadi korban adalah seorang muslimah yang dibunuh oleh orang Barat yang anti-Islam dan anti-Muslim. Situasinya mungkin akan berbeza jika yang menjadi korban adalah satu orang Jerman atau orang Barat yang dibunuh oleh seorang ektrimis Islam. Beritanya dipastikan akan gempar dan mendunia.


Itulah sebabnya, mengapa di tv-tv kita cuma sebuk dengan pemberitaan pemakaman Michael Jackson yang mengharu biru itu. Tak ada berita pemakaman Syahidah Marwa Al-Sharbini yang mendapat sebutan “Pahlwan Jilbab”. Tak ada protes dunia Islam atas kematiannya. Tak ada tangisan kaum muslimin dunia untuknya. Tapi tak mengapa Marwa Al-Sharbini , karena engkau akan mendapatkan tempat yang paling mulia di sisiNya ALLAH SWT .. Seiring doa dari orang-orang yang mencintaimu. Selamat jalan saudariku, maafkan kami jika kurang peduli …


(Dipetik daripada Belalang_Group)

Monday, July 13, 2009

Drama Korea : Green Rose


p/s: Drama ni aku tengok mase tahun 2006 dlu...mmg best sgt2 citer nih...sedih...sob...sob...sob...

Tsunami 22 Julai nih!!!


Sekarang telah heboh di internet mengatakan bahawa Tsunami yg kedua bakal berlaku pada 22hb Julai nanti...jadi, untuk maklumat lanjut sila layari
http://www.mosti.gov.my/mosti/images/stories/tsunami/ramalantsunamigerhana_22julai2009_latest.pdf
Related Posts with Thumbnails